Головна » 2020 » Квітень » 24 » 24 квітня – ДЕНЬ ЩАСТЯ
01:11
24 квітня – ДЕНЬ ЩАСТЯ

ЩО ТАКЕ ЩАСТЯ ТА ЯК ЙОГО ЗНАЙТИ?

     20 березня, у світі відзначають Міжнародний день щастя. Рішення про відзначення цього дня прийняла Генеральна Асамблея ООН на своєму 118-му пленарному засіданні. На офіційну думку ООН, сприяння процесам сталого розвитку, справедливості, більш комплексного підходу до економічного зростання, активне сприяння благополуччю всіх народів, невід’ємно стосується питань забезпечення щастя як для окремої особистості, так і для суспільства в цілому.
Запитанням: «Що ж таке щастя?» людство переймалось ще з часів древньогрецьких філософів, вивченням поняття щастя займаються різні науки: філософія, етика, психологія, історія, і навіть медицина. Однак чіткого визначення щастя немає, адже кожен розуміє його по-своєму.
      У найширшому розумінні щастя – це психоемоційний стан цілковитого задоволення життям, відчуття повної радості. На думку американського психолога Абрахама Маслоу сутністю щастя є задоволення потреб людини: від фізіологічних (голод, спрага, сон) і до найвищої потреби у самореалізації. Отже, люди щасливі – це люди самореалізовані.
Фізіологами встановлено, що за стан щастя відповідає кора лівої передлобної частки головного мозку, також загальновідомі «гормони щастя» – ендорфіни, серотонін, дофамін.
     Давньокитайський філософ і політичний діяч Конфуцій вважав, що у щасті і є сенс життя, адже «людина народжена для щастя, як птаха для польоту».
Не секрет, що для кожного рецепт, як стати щасливою людиною – свій. Проте є загальні поради та правила, які допоможуть у цьому. Їх вивели психологи на основі численних досліджень та спостережень.

          Отже, ось прості РЕКОМЕНДАЦІЇ ЯК ЗНАЙТИ СВІЙ ШЛЯХ ДО ЩАСТЯ
   Вдячність. Завжди акцентуйте увагу на тому хорошому, що вже є у вашому житті. Іноді ми просто не помічаємо, скільки прекрасного нас оточує. Це – один із найпростіших способів, як стати щасливим. Крім того, постійно висловлюйте вдячність іншим людям, це покращує стосунки. Наприклад, аби налагодити відносини з кимось, психологи радять вести блокнот, де записувати, за що ви йому сьогодні вдячні. І висловлювати все це. Часто дякуйте рідним і близьким. Подякуйте дитині, яка зробила щось хороше. Дякуйте друзям і навіть незнайомим людям (продавцям, таксистам і т.д.). Крім того, на думку езотериків, саме вдячність притягує в наше життя все більше благополуччя.
  
Визначте параметри свого щастя. У кожного щастя – своє. Комусь подобається багато подорожувати, а комусь – проводити побільше часу вдома, у затишку. Продумайте всі нюанси. Скільки часу ви хочете присвячувати роботі, для того, щоб бути щасливим? Яка це має бути робота? Скільки часу ви хочете присвячувати собі, а скільки – сім’ї? Якими мають бути ваші стосунки з близькими, щоб ви були щасливими? Який розпорядок дня вам потрібен для щастя? Чітко визначте все це для себе і розпишіть.
 
  Визначте, що приносить вам радість. Ви можете написати довгий список всього, що вам приносить радість і регулярно переглядати це. Наприклад, шоколад, прогулянки, зустрічі з друзями в кафе, перегляд романтичного кіно з коханим, ванна з піною, і т.д.
  
Плануйте радість. Радісні події деколи бувають спонтанними. Проте, якщо хочете стати по-справжньому щасливими – плануйте свою радість! Наприклад, внесіть у свій розпорядок дня пункти із попереднього списку радісних для вас речей. І вставляйте у свій розпорядок. Таких пунктів у вас має бути не менше п’яти за день. Поставтеся до цього відповідально: якщо вирішили прийняти ванну, то більше ніякі насущні проблеми не мають вас відволікати.
  
Контролюйте своє життя. Психологи за численними дослідженнями виявили, що один з головних способів, як стати щасливою людиною – це відчувати, що ви самі контролюєте своє життя. Тож «плисти за течією» — не ваш варіант. Не варто впадати у крайність та намагатися контролювати абсолютно все: у вас повинна бути мета та план її досягнення, ви маєте знати, до чого прагнете та робити щось для цього.
  
Акцентуйте увагу на хорошому. Це – дуже важливо. Якщо ви будете постійно думати про погане, то відповідно почуватиметеся. Насправді ж щастя – це такий же навик, як біг та сила волі, тож його можна і треба тренувати. Спочатку вам доведеться змушувати себе вірити в краще і концентруватися на позитиві – бути вдячними, цінувати успіхи та робити для себе приємні речі. Проте згодом це стане хорошою звичкою.
 
  Оточуйте себе приємними людьми та речами. Навколо вас завжди має бути гарна атмосфера. На робочому місці мають бути ті речі, які вас радують та надихають. Вдома – чисто та затишно. Виглядайте гарно самі. У вашому оточенні краще залишити щасливих людей, які заряджають вас позитивом і цілеспрямованістю.
  
Робіть добро. Насправді робити приємні речі варто не лише для себе, а й для інших. Відомо, що це дає дуже сильний заряд щастя та радості. Пожертвуйте непотрібний одяг дитячому будинку. Порадуйте коханого романтичною вечерею-сюрпризом. Зробіть невеликий подарунок подрузі. Все це вернеться до вас сторицею у вигляді позитивних емоцій та загального відчуття щастя!

Будьте здоровими та щасливими!!!

Переглядів: 281 | Додав: Aleks_Volkov | Рейтинг: 0.0/0