Головна » 2020 » Квітень » 23 » 22 КВІТНЯ – ДРУГИЙ ДЕНЬ НАШОГО ТИЖНЯ ПСИХОЛОГІЇ І ПРИСВЯЧЕНИЙ ВІН БУДЕ ПІДТРИМЦІ.
01:34
22 КВІТНЯ – ДРУГИЙ ДЕНЬ НАШОГО ТИЖНЯ ПСИХОЛОГІЇ І ПРИСВЯЧЕНИЙ ВІН БУДЕ ПІДТРИМЦІ.
     Вміння підтримувати один одного у складні періоди життя – це одна з тих якостей, яка робить людей людьми. Схвалення та підтримка – це те, чого ми завжди підсвідомо шукаємо у кожній реакції оточуючих на нас та наші вчинки. Тож давайте разом правильно підтримувати себе, коли нам важко, своїх рідних та друзів, коли вони цього потребують, сторонніх людей, коли бачимо, що їм це необхідно. І пам’ятайте, що слова щирої підтримки важать так мало, але здатні змінити чиєсь життя на краще.
    
ЯК ПІДТРИМУВАТИ ПРАВИЛЬНО
1. Зауважуйте емоції іншого
     Чи не перша дія, яку нам хочеться зробити, коли поруч є людина в пригніченому настрої, заперечити її стан.
Сказати, до прикладу: "Чого ти? Все буде добре!" або: "Ну не можна так заглиблюватися в той свій сум!". Таким чином, ми намагаємося вберегти себе, дистанціюватися від чужих емоцій, аби вони не вплинули на наше самопочуття.
Втім, так воно не працює. Коли ви заперечуєте або не помічаєте сумні переживання, людина з почувається ще гірше. Вона стає наче невидимкою, яка не має права відчувати та переживати різні емоції.
Людина розуміє: я залишаюся сама з внутрішнім болем, інші його не помічають.
Аби показати, що ви поруч, визнайте те, що переживає інша людина та що спостерігаєте ви: "Я бачу, що тобі зараз нелегко", "Дякую, що розповіла про свій стан. Мені дійсно прикро, що в тебе нема настрою та енергії". Тоді людина розуміє, що вона та її переживання реальні та помічені, і вона має з ким їх розділити. Приховування та сором залишаються в минулому.
2. Уникайте негативних оцінок
     Іноді ми не можемо контролювати наш сум, апатію та пригніченість.
Тому коли поруч є людина, що потребує допомоги, пригадайте, що її стан – не те, що вона свідомо вибрала для себе і його не можна просто так включити чи виключити.
3. Уточніть, якої допомоги людина хотіла б від вас
     У нас всіх є власні способи, аби покращити самопочуття. Для когось це побути в тиші, приготувати улюблену страву чи піти на пробіжку. Для інших – це поговорити з тими, кому довіряють.
Немає єдиного доброго способу, який працює для всіх без винятку.
Перш, ніж допомагати, запитайте: а яка допомога потрібна саме зараз? Що буде корисним? Чи можна її обійняти, чи краще просто посидіти поруч і послухати?
Коли ми запитуємо: "Мені не байдуже на твій стан. Як я можу тобі допомогти?", "Я дуже хочу тобі допомогти, але не знаю, як... Підкажи, що я можу для тебе зробити", ми висловлюємо повагу до людини, її потреб та вибору.
Одночасно – даємо знати, що ти не один/одна, я поруч і тебе чую.
4. Разом обміркуйте, на що можна опиратися
     Навіть під час депресії, у людини є те, що здатне її підтримати.
Це можуть бути види діяльності, спогади, релігія чи певні конструктивні переконання. Як от: "У школі мені складно вдавалася математика, але я її вивчила і навіть пішла на олімпіаду. Згодом, на роботі, опанувала те, що здавалося для мене надскладним. Зараз також вірю, що можу впоратися!"
На людей опиратися теж доцільно. За умови, що ці люди є значимими, і з ними пов`язаний приємний та позитивний досвід дружби чи стосунків.
Обговоріть те, що приносить радість, полегшення, спокій та заохочуйте людину регулярно звертатися до своїх "джерел сили".
З часом в неї побільшає енергії та мотивації, аби повернутися ще до інших занять.
5. Заохочуйте спортивні активності
     Варто розуміти, що спорт підвищує рівень адреналіну та ендорфінів. Зарядка, біг, фітнес чи будь-яке інше фізичне навантаження, допомагають людині дистанціюватися від її сумних думок, концентруючись на тому, що вона робить тут і зараз.
6. Поговоріть про візит до психолога/психотерапевта
     Якщо ви помітили, що людина потребує більш серйозної допомоги, ніж уважний друг, делікатно порекомендуйте звернутись до психолога.
Чим раніше людина звернеться за допомогою, тим вищий шанс, що складний життєвий період не закінчиться депресією.
     Психологи та психотерапевти не оцінюють тих, хто прийшов за допомогою, не роздають ярликів, але визначають стан, пропонують шляхи для покращення ситуації, розробляють план допомоги.
За матеріалами психолога Марти Приріз.
Переглядів: 249 | Додав: Aleks_Volkov | Рейтинг: 0.0/0